top of page

Känslomässigt omogna föräldrar del 3. Några tecken.


Missa inte del 1 och del 2.

Här är några tecken på känslomässigt omogna föräldrar sammanfattat i en lista:

 

1. De sätter sig själva först.

Små barn tenderar att vara självcentrerade av naturen, de kan känna och agera som om de är universums centrum, de gör instinktivt det som känns bra och de styrs av sina känslor. Rimligt, de är ju trots allt barn.


En känslomässigt omogen förälder växer aldrig riktigt ifrån dessa barndomsinstinkter och därför prioriterar de sina egna behov framför sina barns. De överväger inte hur deras handlingar kan påverka andra innan de agerar.

 

2. De är rigida och måste alltid ha rätt.


Omogna föräldrar tenderar att vara rigida och låsta i sina åsikter och tankesätt.


Det är mycket svårt eller tom omöjligt för dem att ändra sig när de väl har bildat sig en uppfattning om något. Kritik eller andra åsikter än deras kan göra dem väldigt defensiva och känslomässiga.


 

3. De är känsliga och reaktiva


Känslomässigt omogna människor är känsliga och kan inte hantera stress. Det som andra kan uppfatta som små saker kan göra dem mycket upprörda och i och med det oförmögna att reglera sig själva och sina beteenden och reaktioner.


De förväntar sig ofta medvetet eller omedvetet också att andra ska ge efter och göra vad de vill för att lugna ner dem.




 

4. Känslor gör dem ofta obekväma på ett eller annat sätt


Andras känslor kan lätt överväldiga den här typen av förälder och göra dem obekväma. Omogna föräldrar avfärdar därför ofta sina barns känslor på olika sätt, eller tillåter dem rätt och slätt inte att visa dem.

Det kan tex se ut som att föräldern säger "Det där är inget att vara ledsen över, sluta nu. Tänk på något roligt." när barnet är ledset, eller på andra mer subtila sätt visar ogillande, som att lämna rummet eller bli tyst.

 

5. De är mycket kontrollerande eller beter sig som att de inte bryr sig.


Omogna föräldrar befinner sig ofta i ytterligheterna av kontrollspektrumet.


I ena änden av spektrat har vi de som tenderar att vara mycket auktoritära, strikta eller narcissistiska. De sätter ofta hårda regler och vill gärna kontrollera varje aspekt av sina barns liv.


I andra änden av spektrat har vi de som beter sig oengagerat och som visar mycket lite intresse för sina barns liv. De sätter sällan regler, sunda gränser eller har några förväntningar.

 

6. De kan lida av psykisk ohälsa.

Människor som lider av psykiska besvär som tex depression lider ofta också av bristande känslomässig självreglering​. Känslomässig dysreglering är också ett vanligt symptom vid personlighetsstörningar som tex Narcissistisk personlighetsstörning​​, Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (tidigare kallat borderline)​​, bipolär sjukdom​​, etc.





 

7. De kan lida av missbruk.

Olika typer av missbruk bottnar ofta i någon form av trauma. Personen börjar ofta med att självmedicinera mot något som den har stora svårigheter att hantera på andra vis. Det kan vara upplevelser från barndomen som inte bearbetats på ett hjälpsamt sätt, andra allvarliga händelser i livet, eller olika typer av sjukdom eller ohälsa.


"Man missbrukar för att man mår dåligt. Man mår dåligt för att man lider av trauman. Man måste behandla trauman för att människor ska kunna sluta missbruka, men det görs inte i Sverige i någon större utsträckning" - Stefan Sandström, leg. psykolog.


 

8. De lider ofta av egna uppväxttrauman.


Som jag nämnde i inlägg 1 har känslomässigt omogna föräldrar ofta egna trauman i bagaget. De hade kanske själva känslomässigt omogna föräldrar, eller på annat sätt en svår uppväxt. Tyvärr är det vanligt att detta går i arv om man inte aktivt arbetar för att bryta den onda cirkeln.





 

Känner du igen dina föräldrar/din förälder i något av det här? I nästa blogginlägg kommer jag mer djupdykande gå genom de olika sorterna av känslomässigt omogna föräldrar som finns. Tack för att du läste. Kommentera och gilla gärna inlägget om du tyckte om det.



Du hittar mig på instagram här.

Har du frågor eller behöver hjälp når mig också på info@ekhammarsamtalsterapi.com


213 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page