top of page

Orubbliga övertygelser.

Uppdaterat: 17 apr. 2023


"Jag måste ha ett bra jobb", "Andra borde vara snälla mot mig". Detta är exempel på sk orubbliga övertygelser som ställer jobbiga krav och sätter orealistiska förväntningar på saker som vi faktiskt inte till fullo kan kontrollera. De jävlarna stjäl initiativkraft och känslan att vi kan göra egna val från oss. De tenderar att vara automatiska så det är inte säkert att vi ens är medvetna om att vi har dem. De bara ligger där och lurar.


"Borde" och "måste" är alltså rötägg som jag inte vill bjuda på mitt kalas, men ibland är det såklart viktigt att tänka på vad man bör och inte bör göra. Om man tex tänker "Jag borde inte dricka alkohol och köra bil” är det både en rimlig och sund tanke, men "borde" och "måste" kan också sätta press på oss och andra att uppfylla vissa förväntningar och sen blir vi frustrerade eller besvikna när förväntningarna inte uppfylls. Det här ger oss ångest, gör oss stressade, får oss att älta, och får oss att känna oss otillräckliga. Det kan också påverka våra relationer och kan göra oss bittra eller konfliktsökande. Vi duger inte, andra duger inte, man hamnar i ett "Leta fel"-mode som inte är hjälpsamt alls.

Det går att öva på att vara mer flexibel. Om vi ersätter krav med realistiska förväntningar på oss själva och andra kan det hjälpa oss att bättre hantera både inre och yttre stress samt lita mer på vår egen kompetens och på oss själva.


Snarare än att tänka på vad som måste eller bör hända, kan vi tänka på

vad vi helst vill ska hända. Tex den orubbliga övertygelsen​​"Jag måste vara framgångsrik för att ha ett värde” kan ersättas med en inställning som är flexibel, realistisk och logisk, tex "Jag föredrar att göra mitt jobb bra men jag kan tolerera det om det inte blir så. Jag är samma person i alla fall, och har ett värde ändå". Låter det svårt? Det kan vara svårt. Vill du ha hjälp med övningar kring detta och annat som får oss att må bättre, boka gärna samtal med mig. Tack för att du läste!
23 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page