Mina personliga och professionella tankar om begreppet ångest:
Först och främst, hur jävlig ångesten än känns kan den vara både hjälpsam och en helt naturlig reaktion på stress. Man kan ju tex känna sig orolig när man ska försöka lösa ett svinsvårt problem på jobbet eller innan man tar ett viktigt beslut. Ångesten kan då hjälpa oss på traven genom att ge oss energi, skärpa och stärka vårt fokus.
Ångestens huvudfunktion är att varna för fara och hot och att sen få oss att agera på nått bra sätt på dem.
Exempelvis: Jag står i godan ro mitt på motorvägen för att fota en snygg instagrambild, plötsligt tittar jag upp och ser en lastbil som kör rakt mot mig, tänker då: “Aaaah total skräckångestpanik!! Fuckshitstress!”....och det får mig att hastigt kasta mig åt sidan och undvika att bli påkörd. Dundergrej i detta sammanhang. Funktionellt osv.
För personer med mycket eller väldigt mycket ångest är den där rädslan ju dock inte tillfällig och kan bli både ohjälpsam och överväldigande. För dessa personer är ångesten rent generellt inte dunder alls.
Vad är ångest då?
Ångest kan vara en känsla av rädsla, panik och oro, en krypande upplevelse av att något man inte kan sätta fingret på men som man VET är fruktansvärt har hänt eller kommer hända.
Ångest kan vara det man upplever när man av olika skäl inte klarar att känna sina känslor.
Den kan upplevas på väldigt många olika sätt för olika personer och det kan också vara olika för en och samma person hur ångesten känns beroende på tillfälle.
Hur kan ångest kännas i kroppen?
-
Hjärtat kan tex slå snabbare och/eller hårdare. Det kan kännas som att det håller på dunka sig ur bröstet.
-
Man kan känna sig varm, bli blossig och/eller svettas mer än vanligt.
-
Händer eller andra delar av kroppen kan skaka/darra och man kan känna sig svag.
-
Det kan kännas som att man är andfådd eller har svårt att ta djupa andetag (få luft). Man kan också andas snabbare, hyperventilera.
-
Man kan känna sig yr, som att det snurrar.
-
Man kan känna sig illamående, få ont i magen, känna sig uppblåst eller få diarré.
-
Man kan känna sig allmänt spänd i kroppen och/eller få spänningar i tex nacke, axlar eller käkmusklerna.
-
Det kan vara svårt att somna eller sova djupt, man kan känna sig väldigt trött och drömma mardrömmar när man väl sover.
-
Det kan “krypa i kroppen” både rent fysisk och mentalt. “Stickas” i fingrar eller andra kroppsdelar, man kan känna sig rastlös.
-
Man kan ha ont lite varsom, huvudvärk, ryggvärk, ledvärk, “märkliga smärtor” här och var som man inte ser någon annan orsak till.
-
Det kan mola i bröstet, man kan också uppleva ett tryck, som om man har ett tajt skärp om sin bröstkorg.
Hur kan ångest visa sig i knoppen?
-
Mer eller mindre konstant känsla av oro för olika saker, en känsla av att något hemskt kommer hända.
-
Katastroftankar, påträngande tankar kring worst case scenarion. Kristankar.
-
Det kan vara svårt att fokusera eller hålla tankarna "lagom många och lagom snabba". Man kan tex ha en känsla av att ens tankar rusar och far omkring väldigt snabbt och är svåra att kontrollera eller “få tag på”.
-
Det kan vara svårt att komma ihåg både nyliga och mindre nyliga händelser och saker.
Vilka typer av känslor kan ångest innehålla?
-
Intensiv rädsla eller skräck som man både kan och inte kan förstå orsaken kring.
-
Känsla av att vara låg, sorgsen, nedstämd eller ledsen.
-
Känsla av att inte känna något alls. Likgiltighet, tomhet och apati.
-
Generell känsla av frustration, ilska och/eller irritation utan klar eller "tillräcklig" anledning.
-
Att känna sig överväldigad av “vanliga saker i vardagen”.
Exempel på olika beteenden vid ångest:
-
Att man undviker situationer, tankar eller platser som man tror (medvetet eller omedvetet) kan utlösa ångest.
-
Att snabbt lämna eller avbryta en situation som upplevs som hotfull. Lämna situationen.
-
Att avleda sig själv eller andra genom att tex byta samtalsämne eller aktivitet. Att se till att vara aktiv och ha saker att göra för att undvika ångest. Man kan ha svårt att sitta still och/eller stanna upp, både fysiskt, känslomässigt och mentalt. Tex när man (medvetet eller omedvetet) använder tex att titta på TV, spela spel eller skrolla på sociala medier för att undvika tunga tankar och känslor.
-
Att man utför specifika handlingar eller beteenden för att känna sig tryggare (t.ex. att alltid bära med sig vattenflaska eller ångestdämpande medicin).
-
Att man isolerar sig från tex vänner och familj, tackar nej till aktiviteter och “gömmer sig i soffan framför Netflix”. Man kanske undviker att svara på samtal eller meddelanden.
-
Man kan ha ett stort behov av att försöka kontrollera omständigheter och/eller omgivningen eller sig själv för att minska ångest, man planerar och förbereder sig väldigt mycket för alla möjliga scenarier.
-
Ständigt scanna och kontrollera sin kropp/hur man mår på olika sätt för att hitta tecken på sjukdom eller ångest.
-
Fråga andra om bekräftelse, svar, försäkran, trygghet och säkerhet i olika situationer.
-
Ritualer och tvångshandlingar, tex att alltid kolla att man stängt av spisen 5 gånger innan man går hemifrån, att tvätta händerna ofta, kontrollera dörrar och fönster flera gånger, eller räkna olika objekt.
-
Man kan fördröja eller undvika uppgifter som man behöver eller egentligen vill göra. Man kan sträva efter perfektion som ett sätt att minska ångest relaterad till misslyckande eller kritik. Att vara extremt noggrann med detaljer, ibland till den grad att det påverkar produktiviteten.
-
Substanser och kickar, när man använder tex alkohol, droger, mat, eller sex för att hantera sin ångest eller fly från den.
-
Hypervigilans, misstänksamhet och övervakning. När man är överdrivet vaksam för hot eller fara. Man kan tex vara väldigt lättskrämd eller/och känna ett konstant behov av att övervaka omgivningen och människorna i den för att upptäcka potentiella faror eller hot. Man kan också misstänka andras intentioner eller vara överdrivet försiktig i sociala sammanhang.
Vill du ha hjälp med att hantera eller förstå din ångest bättre?