top of page

Gaslightning, och att gaslighta sig självGaslighting är en form av psykisk manipulation, en härskarteknik där personen som blir utsatt börjar tveka över sin egen sanning, känslor, minnen och mentala hälsa.

Gaslighting är något som ofta lömskt smyger sig på. Man börjar känna att ens hjärna inte längre kan sortera så bra, man känner sig glömsk och börjar ifrågasätta sig själv.


I början kanske man försöker försvara sig, men till sist börjar man tvivla och ifrågasätta, man känner inte längre igen sig själv och man börjar tro på de ord som gaslightaren säger.


Gaslighting kan göra stor skada och kan bla leda till posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. En vanlig bieffekt är också att den som blir gaslightad börjar “gaslighta sig själv.” Särskilt i de fall där gaslightningen utförs av en omsorgsperson, dvs förälder eller liknande sinns stor risk för denna bieffekt. Den kan hända både under tiden som relationen med den andra gaslightande personen pågår, men det kan även sitta i många, många år efter relationen är avslutad. Att gaslighta sig själv kan tex vara en inre röst eller tanke som säger: “Men var det verkligen så?” “Överdriver du inte som vanligt?” “Minns du verkligen rätt?” “Har du ens rätt att bli upprörd?” Exempel på varningssignaler att du blir gaslightad


  1. Du ifrågasätter dig själv hela tiden. Du ställer dig själv frågan ”är jag överkänslig?” (Fun fact, det finns inget som heter “Överkänslig. No, really.”)

  2. Du känner dig ofta förvirrad, eller undrar om du håller på att bli galen/har fel på minnet.

  3. Det är alltid/ofta du som ber om ursäkt för allting i relationen. Du hittar på ursäkter inför andra för att bortförklara gaslightarens beteende.

  4. Du vet att något är väldigt fel, du känner att du mår dåligt men du kan inte riktigt sätta fingret på varför, inte ens inför dig själv.

  5. Du ringer ibland någon betrodd vän för att “kolla” om dina känslor och reaktioner är rimliga eller absurda. Som för att ta en sanity check-temp på din egen upplevelse eller verklighet.

Känner du igen dig i något ovan och vill ha råd eller stöd? Hör av dig. info@ekhammarsamtalsterapi.com <3

49 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page