top of page

Tapping, EFT och TTT

Jag anser att det finns några saker vi kan göra för att mycket snabbt och effektivt lugna vårt system. Det ena är att jobba med vagusövningar. (<--Klicka för inlägg om det) och det andra är Tapping.

 

Tapping

Tapping är från början en teknik som är till för att lugna nervsystemet hos människor. Man trycker, knackar eller "tappar" på vissa särskilda punkter samtidigt som man säger eller tänker på saker som känns svåra, ledsamma eller jobbiga.


Det sägs att tapping kan läka känslomässiga sår, lindra fysisk smärta och hjälpa oss lugna ner vårt hotsystem så vi kan tänka "nyktert". Det används för ångest, depression, dålig självkänsla, oro, PTSD, fobier sömnproblem, smärta och mycket mer.


Tapping på människor har visat sig kunna sänka stresshormonet kortisol i blodet med 24 till 50 procent, och det är rätt coolt tycker jag. När stressen sjunker i kroppen, samtidigt som vi fokuserar på jobbiga känslor eller minnen så får hjärnan dubbla budskap, och en form av "omprogrammering" sker. Tapping kan alltså bryta reaktionsmönstret mellan den jobbiga händelsen/känslan/tanken, och den stress/påverkan vi känner.

 
Biverkningar?

Biverkningar för tapping är mycket ovanligt. Under tappingen kan man känna och uppleva lite olika saker, värmeökning/att bli lite kall, trötthet, gäspningar, tillfällig ökning av känslopåslag och liknande. Efter en tappingbehandling känner sig de dock allra flesta lugna. Somliga blir så pass trötta att de gärna vill sova en stund.

Förutom avslappning, lugn och trötthet är en känsla av acceptans vanlig bland de som gjort tapping. Det är en acceptans som kommer inifrån Som om en inre röst som säger: “Nu är jag färdig med det där. Det är dags att slappna av och gå vidare”.

 

Tapping stöds av ansedda APA (American Psychology Association), och det används bla i skolor överallt i världen. Det slovenska undervisningsministeriet tog 2016 ett beslut att erbjuda 75 % sponsring på Tapping-utbildningar för alla lärare och andra som arbetar med utbildning i slovenska grundskolor och daghem. Många skolbarn börjar sin dag med att tappa några minuter, himla rart att tänka på. Tapping kan funka bra som tillägg eller alternativ för människor som liksom jag kämpar med att fokusera tillräckligt för att klara tex en hel meditation, tapping är liksom mer "konkret och fysiskt".


 

Punkterna är:

 • Karatepunkten – Denna punkt ses som startpunkten för tapping och sitter på yttersidan av handen, ca 2-3cm nedanför lillfingret

 • Mitt på huvudet (tänk dig i mitten på en mittbena)

 • Mellan ögonbrynen (precis ovanför ögonbrynen där pannan slutar och näsan börjar)

 • På sidan av ögonen, mot tinningen

 • Under ögonen (på benet rakt nedanför pupillen)

 • Under näsan (precis mellan näsa och läppar)

 • På hakan (precis mellan mun och hakspets)

 • Under nyckelbenen, över hela övre bröstkorgen

 • Under armarna (ca 10-15 cm under armhålorna, ungefär där ens BH-band sitter om man använder sån)

 • Utsida tumme

 • Utsida pekfinger

 • Vid långfingernageln som är mot pekfingret

 • Vid ringfingernageln som är mot långfingret

 • Vid lillfingernageln som är mot ringfingret

 

EFT - Tapping

EFT är en tappingmetod där man tappar och samtidigt säger fraser högt.

Gör såhär för att tappa enligt EFT:

Tänk på problemet/känslan/minnet/smärtan, var så specifik du kan och välj bara en känsla/ett problem/ett minne/en smärta i taget. Känn efter var i kroppen känslan känns. Känn efter hur känlsan känns, stickande, tryckande, strålande etc. Tex kan känslan vara "Stressad över min deadline på fredag", sen skattar du ungefär hur stressad du är på en skala från 0-10. Där 0 är inte stressad alls och 10 är JÄTTEstressad. Drick några klunkar vatten. Det gör ingenting alls om du missar någon punkt någon gång eller gör dem i "fel ordning". Kroppen kompenserar och det kommer funka ändå. 1.

Knacka med två eller fler fingrar mjukt på karatepunkten, och säg högt vad det är du vill knacka för, samt vänliga fraser 3 gånger. Exempelvis: "Trots att jag är väldigt stressad över min deadline så älskar jag och accepterar jag mig själv. "Trots att jag är väldigt stressad över min deadline så älskar jag och accepterar jag mig själv. "Trots att jag är väldigt stressad över min deadline så är jag en bra människa." Följ sen knackningsordningen, säg olika fraser om det som är jobbigt och knacka på punkterna. Tex: Huvudet - "Jag känner stress" Mellan ögonen - "Stressen känns i min bröstkorg som en tryckande känsla" Sidan av ögonen -Jag är rädd att inte hinna klart" Under ögonen -"Stressen gör att jag sover dåligt" Under näsan - "Jag oroar mig för vad folk ska tycka om jag inte hinner med deadline" Under underläppen - "Den här stressen"

Bröstkorgen - "Den här oron"

Under armen vid bh-band - "En tryckande känsla"

Tumme - "Jag känner dem i min bröstkorg" Pekfinger - "Jag är så stressad" Långfinger - "Jag är så orolig"

Ringfinger - "Det trycker över bröstet" Lillfinger - "Stressen" Andas lugnt med mycket långsam utandning 2 gånger. 2.

Karatepunkten på andra handen - "Trots att jag är väldigt stressad över min deadline så älskar jag och accepterar jag mig själv. "Trots att jag är väldigt stressad över min deadline så älskar jag och accepterar jag mig själv. "Trots att jag är väldigt stressad över min deadline så är jag en bra människa." Huvudet - "Jag känner stress" Mellan ögonen - "Stressen känns i min bröstkorg som en tryckande känsla" Sidan av ögonen -Jag är rädd att inte hinna klart" Under ögonen -"Stressen gör att jag sover dåligt" Under näsan - "Jag oroar mig för vad folk ska tycka om jag inte hinner med deadline" Under underläppen - "Den här stressen"

Bröstkorgen - "Den här oron"

Under armen vid bh-band - "En tryckande känsla"

Tumme (och andra fingrar på andra handen)- "Jag känner dem i min bröstkorg" Pekfinger - "Jag är så stressad" Långfinger - "Jag är så orolig"

Ringfinger - "Det trycker över bröstet" Lillfinger - "Stressen"


Andas lugnt med mycket långsam utandning 2 gånger. 3.

Karatepunkten på första handen - "Även om jag kan känna stress över min deadline så älskar jag och accepterar jag mig själv. Även om jag kan känna stress över min deadline så älskar jag och accepterar jag mig själv. Även om jag kan känna stress över min deadline så är jag en bra människa." Huvudet - "Jag vet att många andra i världen också känner stress just nu" Mellan ögonen - "Stress är en väldigt vanligt och mänsklig känsla" Sidan av ögonen -Jag förstår att stressen är där för att hjälpa mig" Under ögonen -"Men jag behöver inte stressen längre" Under näsan - "Jag litar på min förmåga att hinna klart utan att vara jättestressad" Under underläppen - "Jag väljer att känna mig lugnare nu"

Bröstkorgen - "Jag väljer att inte lägga onödig energi på oro"

Under armen vid bh-band - "Jag låter stressen lätta från mitt bröst"

Tumme (och fingrar på första handen igen) - "Jag släpper stressen nu" Pekfinger - "Jag väljer lugn Långfinger - "Jag väljer frid"

Ringfinger - "Jag ser fram emot att sova lugnt" Lillfinger - "Jag väljer lugn och frid nu" Karatepunkten på andra handen - "Även om jag fortfarande skulle känna lite stress över min deadline så älskar jag och accepterar jag mig själv. Även om jag fortfarande skulle känna stress över min deadline så älskar jag och accepterar jag mig själv. Även om jag fortfarande skulle känna stress över min deadline så är jag en bra människa."

Andas lugnt med mycket långsam utandning 2 eller fler gånger. Tänk att du andas ut stressen för varje utandning. Drick några klunkar vatten. Gör en ny skattning 0-10 hur starkt du känner känslan. Är siffran lägre än innan, bra. Vill du sänka siffran ytterligare, eller om siffran är samma som när du började fortsätt tappa tills det känns bättre. Innan man vant sig kan det kännas rätt konstigt att säga dessa saker högt, jag brukar se till att vara ensam så ingen kan höra mig. Om man fortfarande tycker det känns för svårt så kan man istället testa att byta ord. Om inte det heller funkar för dig så kan du tappa enligt TTT istället:

 

TTT tapping


TTT är en tappingmetod där man tappar utan att säga något.

Gör såhär för att tappa enligt TTT:

Tänk på problemet/känslan/minnet/smärtan, var så specifik du kan och välj bara en känsla/ett problem/ett minne/en smärta i taget. Känn efter var i kroppen känslan känns. Känn efter hur känlsan känns, stickande, tryckande, strålande etc. Tex kan känslan vara "Stressad över min deadline på fredag", sen skattar du ungefär hur stressad du är på en skala från 0-10. Där 0 är inte stressad alls och 10 är JÄTTEstressad. Drick några klunkar vatten. Det gör ingenting alls om du missar någon punkt någon gång eller gör dem i "fel ordning". Kroppen kompenserar och det kommer funka ändå.

1.

Knacka med två eller fler fingrar mjukt på karatepunkten, och fokusera på vad det är du vill knacka för. Följ sen knackningsordningen ovan och fokusera på känslan hela tiden. Andas lugnt med mycket långsam utandning 2 gånger mellan varje runda. Knacka så många varv du behöver för att må bättre och avsluta med att andas lugnt. Tack för att du läste. <3 Kontakta mig gärna om du undrar något eller vill boka en tid.


55 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page